dimarts, 26 de març del 2013

entrevista a Amor Amoros directora del centre ocupacional la Costera-la Canal

El dimecres 13 de febrer vam fer una visita al centre ocupacional La Costera-La Canal de Xàtiva per a realitzar una entrevista a la seua directora
 Amor Amorós sobre la situacio del centre.
A continuació la teniu per escrit  i també la podeu  escoltar a radio pla, 
situada a la barra lateral dreta  del nostre bloc.



El centre ocupacional la Costera-la Canal, gestionat per l’associació ASPROMIVISE,  porta 26 anys donant serveis especialitzats per a l’habilitació personal, professional, laboral i social a 75 persones amb discapacitat.

A l’igual que altres entitats socials i educatives, el centre  ocupacional no està passant un bon moment econòmic degut a les retallades que estan patint.

Per aquesta qüestió el nostre centre  s’ha vist en la necessitat de solidaritzar-se amb aquest grup d’amics i, per això, dins del treball de ràdio i de revista que portem endavant, hem pensat que seria molt interessant que els nostres oients i lectors estigueren assabentats d’aquesta situació que ens afecta tant de prop.

Per això anem a realizar una entrevista a una de les persones que conèix aquesta situació de primera mà, com és la directora del centre, Amor Amorós.



1.      DES DE QUIN ANY ESTEU EN ACTIU EN EL CENTRE OCUPACIONAL?

El Centre Ocupacional està funcionant des de l’any 1982. En un principi l’associació va començar en les casetes de la la murta amb 5 o 6 usuaris i des de 1997 estem en aquest edifici, ja des del 2006 tenim totes les places cobertes.



2.      QUIINES ACTIVITATS REALITZEU EN EL CENTRE?

Hi ha diversitat d’activitats, intentem treballar totes les habilitats que heu adquirit en l’etapa escolar i treballar-ne de noves. Els tipus d’activitats són de des de fer teràpia ocupacional, habilitats socials, lecto-escriptura, noves tecnologies, fem esport, també tenim una activitat de teatre i expressió corporal. Oferim un ventall ampli d’activitats.



3.      QUINA ÉS LA SITUACIÓ ACTUAL DEL CENTRE OCUPACIONAL?

La situació actual ha empijorat perquè la situació general de la societat i la economia està malament. El centre ocupacional sempre ha funcionat amb una subvenció graciable amb la qual cosa, cada any l’associació ha de demanar aquesta subvenció a Conselleria de Benestar Social. El fet de què ara l’administració  estiga tenint tantes dificultats a l’hora de mantenir els recursos que té concertats doncs imagineu-se en un recurs que té concertat, fa que cada any tenim l’angoixa de no saber si ens la concedeixen o quan realitzaran el pagament.  I a banda d´això els retards que s’estan produint en el pagament, fins i tot, ha fet que no podem pagar als proveïdors i treballadors. La situació ve derivada perquè la situació de tota la societat és roín i en el nostre cas la cosa s’agreuja perquè depenem de què els poders polítics vulguen o no mantindre’ns, no hi ha un vincle de compromís amb l’idea de què el recurs siga necessari. Viure amb eixa incertesa no és gens agradable. A més estem funcionant amb el mateix pressupost des de 2008 ja que s’ha congelat la subvenció.



4.      ENS AGRADARIA SABER DES DE QUANT ESTEU PATINT AQUESTA SITUACIÓ. 

Aquests últims anys la subvenció i els pagaments venen amb molt de retard amb la qual cosa el centre ha de sobreviure 4 o 5 mesos sense els recursos econòmics.  Aquest any juliol va ser el primer pagament, quant va venir la primera part de la subvenció, és a dir, que hem tingut que estar 7 messos en recursos de la’associació, açò és inviable. Fins a un punt que no podien pagar als treballadors ni als proveïdors. En educació encara que tarden els pagaments de les empreses subcontractades no afecta al manteniment del centre, vosaltres si no pagueu la llum no vos la tallen però a nosaltres sí.



5.      QUÈ PENSEU SOBRE LES RETALLADES?

Crec que la qüestió és que els polítics deuen decidir i prioritzar, i actualment no ho estan fent en el que és necessari, aquests són, per a la gent en general i per als col·lectius en risc d’exclusió social. Es deurien de prioritzar i no retallar en sanitat i educació. En benestar social sempre hem estat mal i hui en dia encara més, si ens retallen deixarem d’existir. Pense que els polítics deurien cuidar més aquests aspectes.



6.      QUINES MESURES DE PRESSIÓ HEU ADPTAT FINS ARA PER TAL DE REVINDICAR ELS VOSTRES DRETS?

Bé, hem participat en totes les manifestacions i hem sigut promotors en algunes d’elles fins i tot en juny que varem fer un mes de dol i cada divendres feiem el mateix per reclamar el pagament. I darrere de cada reivindicació ha hagut una petició  a l’administració de què done seguretat al sector i que li done continuitat. El que estem fent no pot desaparèixer perquè no hi haja liquidesa económica, jo i tota la gent que estem treballant per ells pensem així. Hem anat a totes les manifestacions promogudes per sindicats, patronals i altres centres. Així com hem anat a la marxa per la dignitat i el respecte que han iniciat uns companys d´Alacant.

I ara la Conselleria ens ha anunciat un retall del 9% en la subvenció per al 2013 i estem fent escrits perquè no ens sembla bé aquesta actuació.

Per a parlar de qualitat hem de parlar de formació professional, de ràtio…etc, i des de fa 5 anys no rebem subvenció per a reforma i equipament del centre. Des del 2008 està congelada la subvenció i ens retallen novament un nou per cent.

Després també s’està parlant del copagament dels usuaris en els servicis, la no transparència i la incertesa en aquestos casos crea una situació difícil. El borrador sobre copagament està  per decret des de gener però no se saben encara quantitats perquè no se sap com calcular la capacitat econòmica de l’usuari. En funció de la capacitat econòmica de cada usuari pagaran el recurs, que ja paguen perquè la Conselleria ja ens exigeig una aportació familiar. Estem parlant d’una capacitat económica en què a partir de 320€ pagaran 20 €, la de 500€ pagaran 40€, aquelles famílies que tinguen uns ingresos de 1200€ pagaran 300 i pico euros al mes. L’argument que empra l’administració és que si tenen capacitat económica deuen pagar, la mateixa argumentació que els medicaments, llibres… qui tinga que pague.

Nosaltres siguem centre d’atenció a la dependència, en aquesta comunitat és incompatible la prestació econòmica amb el recurs, aleshores deuen renunciar a la prestació per poder venir al centre.



7. QUINES SÓN LES MEUSURES D’URGÈNCIA  HEU PRES FINS ARA PER LA FALTA DE LIQUIDESSA ECONÓMICA?.

En els dos o tres  últims  anys el que fa l’associació és que, el proveïdor del menjador, al ser una empresa gran ens fa el favor de què fins que no ve la subvenció no ens cobra.

Tenim una empresa de neteja que també esperava al pagament però que ens ha deixat perquè no pot aguantar aquest retardament. Ara estem netejant nosaltres, els usuaris i professionals.

La línea de treball és que a eixos proveïdors més grossos no els paguem, fins que ve la subvenció i així podem pagar nòmines de treballadors fins a abril. Quan ja veiem que la subvenció en abril no ha arribat prioritzem pagar la seguretat social perquè sinó ens penalitzen i no ens donen la subvenció. És aleshores quan deixem de pagar nòmines als treballadors.

Com veieu fem malabarismes en la economia. Intentem comprar material només l’imprescindible, racionalitzar al màxim les despeses per poder sobreviure.



8. QUINA POSTURA HA PRES LA CORPORACIÓ MUNICIPAL RESPECTE AQUEST TEMA?

Ha habut diferents moments en el contacte amb l’ajuntament. En les primeres manifestacions que ferem en juny davant hisenda deixàvem clar que no és  l’Ajuntament qui té la responsabilitat de pagar, que era la Conselleria. Però l’associació, usuaris i treballadors esperaven un poc més de recolzament per part de la corporació municipal. Els grups de la oposició van presentar una moció conjunta quan va venir la marxa per la discapacitat i el respecte, que no  tenia uns punts molt complicats. Es reclamava a Conselleria que es pagara el deute i que puguera haber una mesa de negociació sobre el futur del sector. I el partit polític que està al capdavant de l’ajuntament, el Partit Popular, va votar en contra de la moció, no va anar endavant perquè van considerar que no caldria reclamar-li el deute a Conselleria.

Va haber un poc de decepció perquè també es va dir que ell ho pagaria i es va quedar en l’aire.



9. QUANTS USUARIS TENIU ACTUALMENT AL CENTRE?.  

Actualment tenim 75 usuaris.



10.  QUANTA GENT ESTIMEU QUE HI HA EN LLISTA D’ESPERA PER ENTRAR AL CENTRE OCUPACIONAL?.

L’última vegada que vaig parlar amb el tècnic de la Conselleria, farà un mes i mig, teníem 20 persones en lista de espera.



11.   QUÈ ESTÀ FENT AQUESTA GENT QUE NO TÉ PLAÇA ?

La gent que no té plaça ve habitualment a visitar-nos i preguntar-nos a veure quina es la situacio.

La semana pasada, vaig tenir una reunió amb la directora territorial, Pilar Collado, per insistir-li que volem una solució per a aquesta gent que està en llista d’espera.

La resposta de l’adminstració és que quan obriguen Moixent tindrem més plaçes en aquest centre ocupacional i podran entrar més usuaris.

I també quan posen en funcionament el copagament i es reorganitze el sector.

·         I què vol dir reorganitzar el sector?

Que ve la gent que no puga pagar per a acudir al centre ocupacional i es que es queden plaçes liures o que la gent decidisca quedarse en casa i cobrar la prestacio económica de la dependencia i els recursos es queden unicament per a la gent que puga pagarsels.

·         I moixent? Moixent  esta   acabat des de fa 3 anys acabat i equipat amb ordinadors . I la resposta que ens donen es que si no pugem mantenir els centres que tenim oberts,com anem a obrir nous?

·         Quantes plaçes hi han a  moixent? Moixent  te capacitat per a 42 usuaris. Enguera te Plaçes disponibles.castello de la ribera te totes les plaçes disponibles encara que te disponibiltat per a 6/7 usuaris mes.pero no te el personal suficient per a atendre-ls



12. QUINS CRITERIS ES VALOREN A L’HORA D’ACCEDIR A UNA PLAÇA DEL CENTRE?

Els criteris que seguiem fins ara era tenir el certificat de minusvalía. Clar, la llista d’espera ha provocat un canvi en un principi era la antiguetat en la llista, el seguent criteri va ser el nivell de dependencia amb més grau de dependencia mes prioritat a l’hora d’accedir al centre .El que ha provocat aço es que ha arribat un punt que nosaltres tinguem 31 persones de grau 3 de dependencia amb la qual cosa no som perfil de centre ocupacional i estavem convertint-nos en un macrocentre de dia molt barat per a l’administració perque hi ha una diferencia de subvenció de centre de dia a centre ocupacional de quasi el doble una plaça de C.O està en set mil euros i la del centre de dia entre onze i tretze mil euros. La associació es va plantejar que les persones de grau 3 ateses a un ceo están en desventatja respecte al centre de dia. Vam posar la corresponent reclamació i amb aço han tornat a canviar el criteris. Per tant els criteris no son clars i transparents. Es la conselleria de benestar social qui gestiona la llista d’espera.



13. COM REPERCUTEIX EN LA QUALITAT DE VIDA DE LES PERSONES EL FET DE NO PODER ACCEDIR A UNA FORMACIÓ O OCUPACIÓ COM LA QUE PROPORCIONA EL VOSTRE CENTRE?.

Jo crec que una persona jove deu de tindre opció de desenvolupar-se total dels seus aspectes de la vida jo crec d’un centre com nosaltres apart de la formació ocupacional fem que tingau relacions que esteu conectats en la societat vull dir jo crec que es important que una persona jove tinga responsabilitats i tinga activitats per a desenvolupar-se al maxim no en aixo no sigeu diferents amb qualsevol jove



14. DE QUINA FORMA PRODRIA EL NOSTRE CENTRE RECOLZAR-VOS EN LES VOSTRES REIVINDICACIONS?.

Venint a visitar-nos i fent esta entrevista i jo crec que ja hi ha suport

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada